štvrtok 5. augusta 2010

Dodatok k odkazom HP

Môj blog Odkazy Harryho Pottera sa vám bezpochyby bude zdať prehnane dlhý. Pravdaže, vašou úlohou v žiadnom prípade (OK, tak v niektorých prípadoch:) nie je unudiť čitateľa k smrti, tento blog má byť ukážkou a inšpiráciou vám môžu byť aj jeho jednotlivé časti.  

            Sama som nevedela do čoho sa púšťam, keď som sa rozhodla rozobrať odkazy takej knihy ako je Harry Potter. Každý kto aspoň trocha rozmýšľa pri výbere knihy na takýto projekt si ale vyberie knihu s podobným množstvom odkazov.
Aby ste rozsahom neskončili pri bakalárskej práci (ako sa to takmer podarilo mne:), odporúčam zamerať sa iba na istú časť knihy – na priamom príklade z môjho blogu napríklad len kapitola Postavy Harryho Pottera. V každom prípade je tiež dobré zvoliť si systém zaradzovania odkazov, aby z toho nevznikol chaos, v ktorom sa nevyzná ani samotný autor (pravdaže, poriadok nemusí byť vždy priateľom literatúry, na „krásu chaosu“ však treba mať talent Prekliatych básnikov:). Takto sa Vám podarí dôsledné, prepracované, no nie príliš dlhé spracovanie diela.
            Napriek tomu, že slečna Wikipedia nie je relevantným zdrojom na žiadnej vysokej škole (sklamem vás, ani na našej strednej:), pri tejto práci som ju používala, keďže „odkazovo“ poslúži úžasne. Takže odporúčam pracovať aj s ňou, no v žiadnom prípade nie IBA s ňou – nezabudnite tiež, že existuje vo viacerých jazykoch (musíme si všetci priznať, že tá česká je často obsažnejšia a presnejšia), takže sa nebojte hľadať aj v angličtine, alebo v jazyku, z ktorého slovo/osoba/vec pochádza (a ktorý aspoň trochu ovládate:).
            Pri písaní blogu som si tiež uvedomila, že odkaz je obojstranný – teda, že nemusím odkazovať iba z knihy na realitu, ale aj z reality na knihu. Toto som použila i v blogu (napr. odkaz vlak, ktorý vám ukáže vlak z HP a pod.). Zaujímavý by mohol byť aj blog, ktorý by bol postavený iba na tomto princípe (potom je ale veľmi dôležitý výber knihy).
            Rada by som k svojim odporúčaniam pridala aj radu – knihu, o ktorej idete takýto blog robiť by ste mali mať prečítanú. Harryho Pottera poznám naspamäť a aj tak som niekedy zapochybovala, neviem si predstaviť, že by som ho čítala po prvý raz počas písanie práce (ale viem, že sú medzi vami aj takto talentovaní ľudia:).
           
            Môj odporúčaný (ale v žiadnom prípade nie jediný správny!) postup pri písaní blogu na Literatúra ako sieť:

  1. Dlhodobý a dôkladný výber knihy, ktorý si viete odôvodniť (nielen sami pred sebou, ale aj pred čitateľmi, ktorí vám venujú svoj čas)
  2. Dôkladné prečítanie knihy (hoci ideálne je vybrať si už prečítanú knihu, ani v tomto prípade nemusíte krok č.2 preskakovať, najhlbšie skryté odkazy objavíte práve pri druhom, treťom, štvrtom a tisícom čítaní:)
  3. Zaznamenávanie myšlienok → čo vás napadne, okamžite napíšte, aj keď to nie je ešte dokonalé, lebo polku geniálnych myšlienok zabudnete :) robte si mindmapy (ktoré sú skvelou pomôckou aj mimo hodín jazyka a literatúry a ktoré sú jedným zo spôsobov skúšania p.p. Sabola :)
  4. Systematizácia → snažte sa dať svojim myšlienkam a odkazom systém, ktorý je pochopiteľný a prehľadný pre čitateľa (a ktorý vychádza z opisovanej knihy) → tu však môžete všetko (odkazy, systém, dej, polaritu postáv...) prevrátiť naopak a spraviť svoju prácu ešte zaujímavejšou – podobné ozvláštnenia vám určite pri písaní napadnú a ak máte božskú trpezlivosť, nechajte sa nimi inšpirovať. Podobným „pokusom“ sa ale treba venovať poriadne a „s vervou“, zúfalé pokusy o originalitu nedotiahnuté dokonca čitateľa odradia.
  5. Všetko spíšte dokopy → na tento krok si nechajte viac času, aby sa vám všetko uležalo v hlave a aby sa našlo miesto aj pre prípadné dodatkové myšlienky (ktoré sú často tie najlepšie:) → tento úkon odporúčam robiť vo worde (alebo jemu podobnom), pretože má spellcheck, ktorý vás do istej miery ochráni pred „gramatickým fiaskom“ (do istej miery...:)
  6. Dajte svojmu dokumentu formát, ktorý neodradí čitateľa od čítanie → to znamená odrážky, číslovanie, odseky, jednotné písmo, štruktúru nadpisov a podnadpisov atď.
  7. Prečítajte si svoje „dielko“ niekoľkokrát, snažte sa objektívne naňho hľadieť, ukážte ho nezainteresovanému a to, čo sa mu zdá byť nejasné na blogu opravte. Nebojte sa kritiky, posúva vás ďalej. Najlepšie je mať zopár dní na „uležanie“, pretože stačia 3 hodiny spánku a váš pohľad na to, čo ste napísali sa môže od základu zmeniť.
  8. Odošlite svoje dielo na blog a pozrite si ho tam – je príjemné vidieť sa „zverejnený“, na peknom pozadí a pri peknej úprave. Skontrolujte, či sa pri presúvaní nepritrafili chyby a... čakajte :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára