štvrtok 5. augusta 2010

Čo mi odkázal Harry Potter

Harry Potter ponúka bežnému čitateľovi desiatky odkazov. Pozornejšiemu čitateľovi ich ponúkne stovky – tí, ktorí sa knihou zaoberajú dopodrobna nikdy nevyjdú z údivu – Harry Potter, malý, okuliarnatý, chudý chlapec, nám ponúka neobmedzené možnosti vyloženia jeho príbehu.
Pri podrobnom skúmaní knihy sa zdá, že J.K. si je plne vedomá každého slova, ktoré napíše a nič nenecháva na náhodu – jej svet je zasadený do siete odkazov na mytológiu, na mnohé dnešné i mŕtve jazyky a na rôzne kultúry. O to dôveryhodnejšie vyznieva jej príbeh, ktorý sa od týchto odkazov odráža, aby nám podal svedectvo o dobe, v ktorej žijeme a v ktorej žili naši predkovia. To všetko je zaobalené do napínavého príbehu.
Časť (no sotva desatinu) z toho, čo Harry Potter odkázal mne, vám ponúknem v nasledujúcom blogu – budem rada, ak mi poviete, čo odkázal vám.


KTO SI, HARRY POTTER?
§         postava „typu Harry Potter“ vôbec nie je pre skúseného čitateľa neznámou – Rownlingová nám v Harrym predstavuje zmes originality a všetkého dobre známeho – Harryho môžeme prirovnať k postavám ako Oidipus, či kráľ Artuš – každá kultúra a každé obdobie si so sebou nesie svojho vlastného Harryho Pottera
§         príbeh Harryho Pottera tiež pripomína dobre známu rozprávku o škaredom káčatku
§         Harry Potter je jednoznačne do veľkej miery romantickým hrdinom – v neustálom boji s osudom proti silám zla, keď sa mu postaví takmer celý svet (v piatomsiedmom diely), keď konečne príde na rad láska, je len krátka, no o to intenzívnejšia – napokon sa (naoko) tragicky končí pre hrozný osud a sily zla
§         napriek tomu, že je kladným hrdinom, nie je jednoznačne stelesnené dobro, čo tento príbeh výrazne odlišuje od rozprávky – ku ktorej by mal inak veľmi blízko – Harry má v sebe kus Voldemorta, kus zla, nie je jednoznačne dobrý a často sám o sebe pochybuje
§         Harry ako postava pripomína i čarodejníka Merlina – či už samotným príbehom, alebo úhlavným nepriateľom spomedzi rovesníkov – Dracom Malfoyom (Merlinovým Dinabutiusom)
§         Rownlingová (možno nevedome) pri písaní Harryho postavy dodržiava schému „hrdinu tisíc tvárí“, ktorý sa dostane do nadprirodzeného sveta pomocou nejakého posla a napriek tomu, že spočiatku tomu nemôže uveriť, napokon sa do nadprirodzeného sveta začlení a nájde to, čo mu po celý život chýbalo, neskôr sa vracia i späť medzi "normálnych" – Odyseus, Luke Skywalker a Harry Potter?
§         Harryho teda môžeme charakterizovať ako nevýrazného, rozporuplného, šikovného, dobráckeho a skromného chlapca, ktorý robí sluhu svojmu strýkovi, tete a bratrancovi a „náhodou“ sa stane celebritou vo svete čarodejníkov

ČAROVNÍ HRDINOVIA HARRYHO POTTERA
bežiaca lasica – imperátor, nikdy neprehráva → jediné v čom Ron neprehráva je šach, autorka uvádza do kontrastu jeho meno a jeho život v tieni ostatných?
dobrá hospodárka, vševedka, v knihe Frindle je Grangerová prehnane poriadna osoba, ktorá musí dodržiavať všetky pravidlá – presne ako naša Hermiona, však?
Shakespearovej Zimnej rozprávke sa postava Hermiona premení na sochu – to sa ale stalo aj „našej“ Hermione v druhom diely, nie?
Weasleyovci
Pán & pani Weasleyovci

Bill

Charlie

perfektný prefekt Percy :)

Ginny
Ginerva je talianska žena ľudu – žena, ktorá sa v deň svojej svadby zavrela do truhlice, ktorá ju pochovala zaživa. Veľká podobnosť s jej postavou, ktorá mala byť pochovaná naveky v Tajomnej komnate.
Ozajstní priatelia Harryho Pottera
Dumbledorova armáda







Fénixov rád
biely čmeliak, vtipný, ale vznešený Dumbledore

Minerva McGonagallová
múdra a uvážlivá, prísna, ale s dobrým srdcom

vlčí? vlkolak Remus

Nymphadora Tonks




Alastor Moody
Náladový jednooký Moody

Súhvezdie Sirius často prezývajú aj pes, čiže keď sa Sirius Black mení na čierneho psa, len tým napĺňa význam svojho mena

Severus Snape

Nepriatelia Harryho Pottera
Lord Voldemort

smrťožrúti
Draco Malfoy
zlé úmysly Malfoyovcov...






...



SVET ČARODEJNÍKOV
§         do skutočného „kotla príbehu“ (akoby to nazval J.R.R. Tolkien, ktorý má s touto knihou spoločné viac, než sa na prvý pohľad zdá) sa dostávame, keď Harry vstúpi do čarodejníckeho sveta
§         tento svet je akousi paralelou k tomu nášmu, čiže v ňom nájdeme všetko, čo poznáme, len trochu pozmenené a magickejšie – Rownlingová sa pri „vymýšľaní“ tohto sveta nechala inšpirovať všetkým, čo malo kedy v literatúre úspech a dopracovala sa k takmer dokonalému systému magického sveta, ktorý nemáme šancu odhaliť J

MAGIZOOLÓGIA
vysoko nebezpečná pre čarodejníkov a muklov, veľmi inteligentný, nevycvičiteľný pavúk s ôsmimi očami, ktorý vie rozprávať
i Ron sa, ako mnohí z nás, bojí pavúkov – stretnutie s jedným trojmetrovým mu v prekonávaní tohto strachu asi nepomohlo :)
máte kuracie vajce a ropuchu? Vyrobte si vlastného baziliska! Len sa mu nikdy nepozerajte do očí :)
bazilisk rozhodne nie je autorkiným výmyslom – po stáročia legendy zobrazovali kríženca hada a vtáka (sliepky), ktorý dokáže zabíjať len pohľadom/dychom/dotykom...
Touto príšerou odkazuje Rowlingová i sama na seba – bazilisk je prirodzeným nepriateľom pavúkov, ktoré sa ho tak boja, že nevyslovujú jeho meno – nepripomína vám to „veď-viete-koho“?
drak je obľúbené zviera autorov fantasy literatúry. Symbolizuje čarovný svet, vznešenosť, silu a moc – kto zabije draka, stane sa kráľom.
o bájnom „vtákovi ohnivákovi“ sa dozvedáme už z Ovídiových diel, počas rokov mal mnoho mien – Benu (Egypt, z ktorého pochádza), Fénix, Vták Ohnivák... a je symbolom večnosti, času a nesmrteľnosti (opäť odkaz knihy samej na seba – Voldemort túži byť nesmrteľný). Básnici ho často využívajú ako symbol nehynúcej lásky (napr. John Donne, 17. storočie)
rímsky básnik Vergílius vytvoril akéhosi „predchodcu“ nášho frazeologizmu: „až naprší a uschne“ a tak povedal: „až sa grifoni spária s koňmi“. Kríženec orlakoňa je tak najnepravdepodobnejším „zvieratkom“ v Harrym Potterovi, napriek tomu sa taliansky básnik Ludovico Ariosto rozhodol túto absurdnú postavu využiť v diele Zúrivý Roland,
typické „domáce zvieratko“ – huňatý, zmestí sa do dlane a keď je spokojný, potichu si brumká. Stále hľadá jedlo a zožerie úplne všetko – najradšej však strká spiacim ľuďom jazyk do ucha a je ich ušný maz alebo šušne.
zviera staré ako ľudstvo samo – symbol čistoty a vznešenosti, mýty a báje ho opisujú od čias staroveku. Rímsky „prírodovedec“ Plínius Starší ho popisuje ako „veľmi dravé zviera s telom ako kôň, hlavou jeleňa, nohami slona, chvostom diviaka, hlbokým bzučivým hlasom a jedným alebo dva lakte dlhým čiernym rohom vytŕčajúcim zo stredu čela“ (ten sa asi nevedel rozhodnúť, aké je jeho obľúbené zvieratko:)




ČAROVNÉ BYTOSTI
domáci škriatkovia slúžia ľuďom a sú pod ich nadvládou. Napriek ich (takmer ľudskej) inteligencii sa nedokážu oslobodiť, pretože upratovať a slúžiť iným im prináša radosť. Na domácich škriatkoch ukazuje Rowlongová krutosť ľudí – a to napríklad bielej rasy ku čiernej, pánom k sluhom, vládcompoddaným. Akákoľvek forma nadvlády môže človeka premeniť na krutého netvora.
knihy HP opisujú duchov ako odtlačky duší zosnulých, ktorí sa po smrti „báli pokračovať ďalej“ a tak si vybrali polovičný život.
Duchovia sú obľúbenou postavou mnohých fantasy diel a viacerí i dnes veria v ich existenciu. Príčiny vzniku tejto bytosti sú v podstate jasné – ľudský strach zo smrti a z toho, čo bude po nej nasledovať.
sama autorka priznala, že dementorov vytvorila ako čarodejnícky odraz psychickej choroby – depresie. Šíria zlé a pochmúrne myšlienky, ktorým sa človek len ťažko bráni, ak nás pohltia, vezmú nám dušu. Proti dementorom však existuje ochranné kúzlo – Expecto Patronus (očakávam ochráncu), čo je v podstate pozitívna myšlienka na niečo dobré. A, ako pri každej „depke“, úžasne pomôže aj čokoláda.
V Harrym Potterovi sú kentauri popísaní v súlade s antickými príbehmi o nich – inteligentní, no občas hýriví, často krutí, radšej sa držia ďalej od ľudí, ale niekedy s nimi bojujú. Kentauri vedia (nielen) podľa J.K. čítať osud a budúcnosť z hviezd, nerobia však hlúpe veštenie, oni oplývajú skutočnou inteligenciou – akási súvislosť so súhvezdím Centaurus (múdry kôň)?
legendy juhozápadného Anglicka popisujú piadimužíkov podobne ako írskych škriatkov – v zelenom, s končistou čiapkou a s červenými vlasmi. J.K. sa odráža od tohto opisu, no vidí ich skôr ako „svietivomodrých a asi 15 cm vysokých“. Piadimužíci podľa starých príbehov robili takú úlohu, akú mali vo svete HP domáci škriatkovia – pomáhali s prácou ľuďom, no ak im ktosi daroval oblečenie, odišli.
silní, hlúpi a násilnícki – takí sú trollovia Harryho Pottera, no vídame takých často i v dnešnom svete.
Vedeli ste, že troll je aj pomenovanie pre účastníka diskusných fór, blogov, chatov..., ktorý úmyselne zasiela provokatívne príspevky len aby vás vyprovokoval? Takouto činnosťou sa „zabávajú“ vedome či nevedome ľudia po celom svete. Ich internetovou „potravou“ sú emócie, poníženie a vaše sebavedomie, z ktorého si radi „odhryzkávaju“. Nikdy nekŕmte trolla!
s trpaslíkom nemala J.K. veľa práce, no ona si ju urobila – napriek hotovému „image“ trpaslíkov si jeho vlastnosti a využitie trocha pozmenila – podľa nej je to skutočne nízky domáci škodca, ktorý sa vyskytuje na záhrade a rýchlo sa učí všetky nadávky, ktoré od ľudí počuje. Zbavíte sa ho tak, že mu zatočíte hlavu a zahodíte čo najďalej od vašej záhrady, aby bol dezorientovaný a nenašiel cestu domov :)
vlkolak je relatívne nová postava, ktorá pochádza zo stredoveku. Napriek hrôzostrašnému zjavu J.K. túto postavu zjemňuje a zaraďuje medzi ľudí (Remus Lupin). Napriek tomu ich (ako väčšinu) stavia na okraj spoločnosti, ako krížencov ľudí, ktorí sa radšej stavajú na stranu zla.
J.K. tvrdí, že muklovia majú k vílam najlepší vzťah spomedzi všetkých rozprávkových bytostí. Sama víly popisuje ako prelietavé no nádherné, paradoxne, len o čosi väčšie ako motýle (takže chlapci si môžu nechať zájsť chuť... no stále je tu Fleur:).
opisom vodných ľudí ako inteligentného, no zvláštneho národ, ktorý žije pod vodou J.K. istotne aspoň trocha naráža na morské panny a samozrejme, nekonečnú ľudskú túžbu prežiť i v ostatných živloch.



ŠKOLA ČAROV A KÚZIEL
  • výučba mágie je v HP knihách základnou dejovou líniou – v Anglicku chodia čarodejníci a čarodejnice na Rokfort, no môžu študovať i doma, alebo na iných školách – Durmstrang alebo Beauxbatons, kde sa ale spôsob výučby, aj jej dĺžka odlišujú

ROKFORT
  • je napohľad celkom novým svetom – je to však skutočne tak? Spisovateľ Pico Iyer porovnáva svoje skúsenosti z britských internátnych škôl s Rokfortom a vidí mnohé podobnosti – tajomný list s pokynmi pre študentov, nakupovanie presne schválených uniforiemmalých zaprášených obchodoch, podivné športy, ktoré sa nikde inde nehrali (a od roku 1909 v jednom z nich nepadol jediný oficiálny gól:)

ČARODEJNÍCKE UČEBNICE & POMÔCKY
-  niektoré HP učebnice, ktoré sú mi trochu povedomé :):
- povinná školská výbava:
    •  rovnošata – tri pracovné habity, špicatý klobúk, ochranné rukavice, zimný plášť
    •  čarodejnícky prútik
      • druidi nosili palice, ktoré sústreďovali ich moc, posol gréckych bohov Hermes nosil žezlo, ktoré bolo symbolom múdrostiliečebnej moci
      • bez prútika je čarodejník ničím a nie je schopný vykonávať ani základné magické úkony, jeho sila je len taká veľká, aká je magická sila medzi ním a jeho prútikom – preto čarodejník nedosiahne rovnaké výsledky s požičanou alebo ukradnutou paličkou
      • nástroj, ktorým čarodejník usmerňuje svoju moc – dávny, ale dôležitý vynález, ktorým Rowlongová ukazuje, že hoci ľudia sú „úžasní“, nikdy to nie je bez pomoci ostatných (ľudí/vecí)
      • prútik si vyberá čarodejníka – čiže má moc nad čarodejníkmi?
      • achillova päta čarodejníkov? bez prútika sú skutočne bezmocní
    •  kotlík
    •  sada sklenených alebo krištáľových fľaštičiek
    •  ďalekohľad
    •  mosadzné váhy
    •  metla
    • + zviera – sova, mačka, ropucha  

  • napriek podobnostiam s anglickými internátnymi školami vidíme mnohé príjemné odlišnosti – pohodlné postele a klubové miestnosti s praskajúcim ohňom, vynikajúce jedlo, skutočne päťhviezdičkovú starostlivosť
  • Rokfort je len „umeleckým prekladom“ anglického slova Hogwarts, čo znamená „Bradavice
  • škola je rozdelená na 4 fakulty:

FAKULTY
moja poznámka: dopredu upozorňujem, že podľa mňa názvy fakúlt nie sú práve najšťastnejšie preložené, teda vám neodzrkadľujú odkazy, ktoré použila autorka a dokonca (hlavne bifľomor) navádzajú na úplne iné vysvetlenie,  preto vám ich priblížim cez anglické názvy
- Bifľomor
    •  angl. Hufflepuff
    •   farby: žltá, čierna,
    •  fakultný symbol:  jazvec
    •  fakultný duch: Tučný mních
    •  vedúci: Profesorka Sproutová
    •  zakladateľ: Brigita Bifľomorová  (angl. Helga Hufflepuff)
    •  charakteristické vlastnosti: poctivosť, snaživosť, tolerancia, ušľachtilé srdce
- Bystrohlav
    •  angl. Ravenclaw
    •  farby: modrá, bronzová,
    •  fakultný symbol: orol
    •  fakultný duch: Sivá dáma 
    •  vedúci: Profesor Flitwick 
    •  zakladateľ: Brunhilda Bystrohlavová  (angl. Rowena Revenclaw)
    •  charakteristické vlastnosti: inteligencia, netolerancia, pýcha
- Chrabromil
    •  angl. Gryffindor
    •  farby: červená, zlatá
    •  fakultný symbol: lev
    •  fakultný duch: Sir Nicolas de Mimsy-Porpington 
    •  vedúci: Profesorka McGonagallová 
    •  zakladateľ: Richard Chrabromil  (angl. Godric Gryffindor)
    •  charakteristické vlastnosti: udatnosť, odvaha, chrabrosť, statočnosť, netolerancia
- Slizolin
    • angl. Slytherin
    •  farby: zelená, strieborná
    •  fakultný symbol: had
    •  fakultný duch: Krvavý barón 
    •  vedúci: Profesor Snape
    •  zakladateľ: Salazar Slizolin  (angl. Salazar Slytherin)
    •  charakteristické vlastnosti: cieľavedomosť, namyslenosť, inteligencia, podlosť, túžba po moci, netolerancia, pýcha, prefíkanosť, xenofóbia (?)

VÝUČBA MÁGIE
- trvá 7 rokov, počas ktorých sa vyučujú rôzne povinné a povinne voliteľné predmety (podobný systém ako na väčšine stredných anglických škôl a na našich vysokých):
- čarodejníci skladajú 2 skúšky (ktorých slovenské názvy sú opäť hanbou prekladateľovej fantázie) :
    •  V.Ć.Ú.
      •  Vynikajúca Čarodejnícka Úroveň
      • angl. O.W.L (sova) – Ordinary Wizarding Level (obyčajná čarodejnícka úroveň)
      • robia ich 15(16)roční čarodejníci a čarodejnice v piatok ročníku magickej výučby
      • žiaci píšu počas dvoch týždňov testy a robia praktické skúšky z povinných a povinne výberových predmetov
      • ich výsledky ovplyvnia predmety, ktoré si budú môcť vybrať do šiesteho ročníka
      • dajú sa porovnať s anglickými O-levels, ale podobnosť nachádzame so skúškami po celej Európe – u nás by to mohli byť maturity
    •  M.L.O.K.
      • Mimoriadne legálna odborná kategória
      • angl. N.E.W.T. (mlok) – Nastily Exhausting Wizarding Tests (nechutne vyčerpávajúce čarodejnícke testy)
      • robia ich 17(18)roční čarodejníci a čarodejnice v poslednom, siedmom, ročníku magickej výučby
      • ich výsledky ovplyvňujú ich budúcu kariéru, napriek tomu sa viacerým študentom podarí nájsť si prácu iba s výsledkami z V.Č.Ú.
      • predpokladom sú úspešné testy V.Č.Ú. vo vybraných predmetoch
      • dajú sa porovnať s anglickými A-levels, ale podobnosť nachádzame so skúškami po celej Európe – u nás by to mohlo byť akékoľvek skúškové obdobie na vysokej škole alebo jej úspešné ukončenie

PROFESORI
- Filius Flitwick – čarovanie
- Rolanda Hooch - metlobal
-  Gilderoy Lockhart – Obrana proti Čiernej mágii
- Minerva McGonagallová - Transfigurácia
- Quirinus Quirrell - Obrana proti Čiernej mágii
- Horace Slughorn – elixíry –
- Severus Snape – elixíry, Obrana proti Čiernej mágii
- Pomona Sproutová – herbológia
- Sybill Trelawney – veštenie

ČARODEJNÍCKA KULTÚRA & SPÔSOB ŽIVOTA
  • sa  v mnohom odlišujú od tých našich – čarodejníci nepoznajú základné vynálezy muklov a v žiadnom prípade ich nepovažujú za dôležité – to znamená (podľa väčšiny psychológov) dokonalý život – bez televízora, počítača, internetu, mobilov, áut a pod. – čarodejníci však majú svoje vlastné vynálezy, ktoré im nahrádzajú tieto moderné vymoženosti:
    •  premiestňovanie
      • schopnosť teleportovať sa z jedného miesta na iné
      • bežný spôsob dopravy v čarodejníckych kruhoch, hoci sa riadi pravidlami bontónu (nemali by sme sa premiestňovať len tak niekomu do obývačky, bez ohlásenia...)
      • podmienkou je znalosť premiestňovania a prútik, podmienkou pre legálne premiestňovanie je absolvovanie testu (a kurzu) premiestňovania
      • ak sa niekto dostatočne nesústredí, môže sa počas premiestňovania rozštiepiť
      • prípojným premiestňovaním môže so sebou čarodejník vziať iných čarodejníkov (ak majú prútik)
    •  Hop-šup prášok
    •  Metly
    •  Dvojité zrkadlo
      • ak do zrkadla poviete jeho meno, objaví sa vám v ňom držiteľ druhého páru zrkadla
    •  čarodejníci poznajú aj muklovské vynálezy – vlaky, rádiá a platne, ktoré nie sú iné ako tie naše, ale niektorí si napríklad radi pretvárajú muklovské autá
    •  čarodejníci majú aj dennú tlač, ktorá sa od tej našej odlišuje pohybujúcimi sa fotografiami
    •  keďže muklovské väzenie by pre čarodejníka väzením nebolo, majú čarodejníci vlastné – Azkaban, ktorý strážia hrozní dementori, po príchode odoberú čarodejníkom prútiky, aby sa nemohli odmiestniť ani čarovať

HISTÓRIA PLNÁ ČAROV & KÚZIEL
- J.K. prichádza s vlastnou históriou čarovania – celú históriu potvrdenú autorkou si môžete pozrieť tu (stránka je po anglicky)
- mnohé muklovské historické medzníky sa dočkajú čarodejníckeho pohľadu – namiesto konca svetovej vojny a porazenia Hitlera porazil roku 1945 Albus Dumbledore zlého černokňažníka Grindelwalda, ktorý sa snažil urobiť z muklov sluhov ľudí a presadiť čistokrvnú čarodejnícku rasu
- výrazná podobnosť s dejinami sa objavuje aj priamo v deji HP – ľudstvo sa nedokázalo poučiť z prvej veľkej vojny, preto ide do druhej, ešte strašnejšej, s druhým „čarodejníckym“ Adolfom Hitlerom – Lordom Voldemortom, ktorý, presne ako Hitler, je opakom toho, čo presadzuje a túži iba po moci
- v histórii, aj všeobecne v knihách sa J.K. vyhýba akýmkoľvek priamym narážkam na bohov – mnohé náboženstvá túto knihu označujú za dielo satana, paradoxne, niektoré náboženstva tvrdia, že ide o knihu nabádajúcu na kresťanský spôsob života a preto ju zakazujú, kresťania, naopak tvrdia, že je to pohanská kniha nevhodná pre veriacich
- v histórii naráža aj na upaľovanie čarodejníc v 14. storočí, ktoré sa čarodejniciam veľmi páčilo, veď stačilo jednoduché zmrazovacie zaklínadlo :)
- približuje čarodejnícke zákony, ktoré sa v prvom rade snažia, aby čarodejníci nikdy neboli odhalení pred muklami
- fanúšikovia Harryho Pottera vypočítali, že dej Tajomnej komnaty sa odohráva v roku 1992 a to podľa výročia úmrtín takmer bezhlavého Nicka → jediný dátum odhaľuje pavučinu absolútne presných časových údajov, ktoré nám autorka ponúka, takto zostrojené dielo pripomína anglický realizmus (napr. veľmi výrazne Búrlivé výšiny, v ktorých je iba jeden časový údaj, no všetko ostatné dopodrobna sedí)

KÚZLA & ČARY HARRYHO POTTERA
- ich plný zoznam aj s vysvetlením ich účinku nájdete tu, slovenská verzia (značne stručnejšia) je tu
- pri vymýšľaní kúziel sa Rowlingová zväčša necháva inšpirovať latinčinou – tento jazyk sa zdá byť pre čarodejníkov najdôležitejší, keďže cudzie jazyky sa v prvých ročníkoch nevyučujú
- ODPORÚČANIE pre budúcich lekárov, archeológov, veterinárov, tlmočníkov a prekladateľov, slovom všetkých, ktorí budú potrebovať v budúcnosti latinčinu → ak si ju nevyberiete do štvrtého ročníka (inak perfektná bola u nás na GJAR:), čítajte Harryho Pottera! Množstvo slov som na latinčine vedela z názvov zaklínadiel (Finite incantatem, Priori incantatem, Lumos, Imperio, Impedimenta...) alebo elixírov (Veritaserum, Felix felicis)
- Avada Kedavra → neodpustiteľná usmrcujúca kliatba, ktorá vznikla z aramského avda kedavra (čo bolo povedané musí byť urobené), ktorá je tiež pôvodom známeho abrakadabra



HP stránky & zdroje na inšpiráciu:
- Čarovné svety Harryho Pottera (kniha)
- Čarovné tvory a ich výskyt (kniha)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára